Monday, 10 October 2016

"Uncle Cina Ini Tolong Keluarga Susah Tapi Sesuatu Yang MENGEJUTKAN Terjadi Bila Seorang Lelaki..."

Tagsa
b

Susulan perkongsian itu, ramai yang menghubunginya untuk menghulurkan bantuan kepada keluarga berkenaan. Ada yang mahu menghulurkan wang untuk membeli tikar getah untuk keluarga berkenaan.

“Ada seorang lelaki, mahu kumpul duit bagi tikar getah untuk rumah keluarga ini. Katanya, lantai rumah wajib mempunyai tikar getah dia sanggup menghulurkan duit untuk membeli tikar getah itu. Sungguh saya bangga dengan rakyat Malaysia seperti ini.” kata Kuan.

Dalam masa yang sama, Kuan juga mengalu-alukan orang ramai menghulurkan sumbangan bagi mengumpul dana RM900 untuk membeli peti ais bagi keluarga berkenaan. Dalam tempoh yang singkat, dana yang diperlukan sudah pun diperolehi dan serta merta ditutup.

1-1

Namun begitu, ada seorang lelaki telah menghulurkan sumbangan sebanyak RM1,000 melebihi dana yang diperlukan oleh Kuan. Oleh kerana, dana RM900 telah pun diperolehi, Kuan mahu mengembalikan wang RM1,000 itu kepada pemiliknya, tetapi lelaki itu enggan menerimanya.
Alangkah baiknya jika ramai yang bersikap murah hati seperti ini, yang sama-sama sudi menghulurkan bantuan kepada golongan susah. Sikap insan-insan seperti ini wajib kita jadikan sebagai contoh dan tauladan, agar kehidupan menjadi lebih baik dan bermakna. – The ReporterEmoticonEmoticon