Sunday, 9 October 2016

Pernah Terkena Tak Situasi Camni?Sedang Seronok Melayari Internet,Tetiba Kelajuan Internet Turun Mendadak?Ada Orang Curi Wifi Kita? Ni Cara Macam Mana Nak Tahu

Tags


2. Check kalau ada IP address yang lain list device tu

Kat website pengeluar akan ada arahan macam mana nak log router, kemudian ia memerlukan pengguna untuk masukkan Internet Protocol (IP) address ke laman web tu dengan masukkan administrator dan password. 

Bila dah log in, ada akan list IP address, MAC address dan nama device yang kita boleh check bila dia pop up. Masa ni boleh tengok mana device pelik-pelik yang ada. 



Kalau korang ada jumpa perbezaan nombor atau nombor IP Address kat router tu lebih daripada devices yang connected dengan wifi maknanya memang ada orang curi wifi korang!

3. Guna applikasi atau program untuk detect siapa yang guna wifi 

Kalau tak boleh guna cara kat nombor 2 tu korang boleh install aplikasi atau program yang boleh check siapa yang guna wifi korang. Who Is On My Wifi adalah free software untuk Windows dan Mac. 


Sumber: Says Oleh: Aimi Nordin
 
Kredit: http://sinar.fm/


EmoticonEmoticon